×

Kristin Lavransdatter

Kristin Lavransdatter er hovedpersonen i Sigrid Undsets romantriologi med samme navn. Historien om Kristin er en av Norges mest kjente fortellinger, og den har blitt fortalt i både bokform, film og gjennom teater

Madalena Sousa Helly-Hansen som Kristin Lavransdatter.
Foto: Yury Rogachev

Bøkene

Bøkene om Kristin Lavransdatter ble skrevet av Sigrid Undset. De består av de tre bindene Kransen (1920), Husfrue (1921), og Korset (1922). Historien i bøkene følger livet til Kristin fra oppveksten og frem til hun dør. Deler av handlingen finner sted på Jørundgard i Sel, og nærliggende områder. I 1928 vant Sigrid Undset Nobelprisen i litteratur.

Filmen

Filmen Kristin Lavransdatter ble utgitt i 1995. Den ble regissert av Liv Ullmann, og deler av filmen ble innspilt på Jørundgard i Sel, som i dag benyttes som kulisser til Kristinspelet.  Filmen er basert på det første bindet i romanen – Kransen (1920). Hovedrollene i filmen bestod av Elisabeth Matheson som Kristin og Bjørn Skagestad som Erlend Nikulaussøn. Filmen var en kinosuksess, den vant flere priser og er en av Norges mest sette filmer.

Spelet

Kristinspelet, også kjent som Kristin Lavransdatterspelet, ble først satt opp i 1998 og blir arrangert hver sommer på Jørundgard i Sel kommune. Spelet baserer seg på alle de tre bindene i romanen om Kristin Lavransdatter. I Kristinspelet får du et nært innblikk i hennes liv.

Manuset til Kristinspelet 2021 og 2022 ble skrevet av regissør Marie Nikazm Bakken, og Kristin ble spilt av Madalena Sousa Helly-Hanssen.

Pin It on Pinterest