×

Lover ny og spennende forestilling

tirsdag, 5 desember, 2023

Den nye regissøren og manusforfatteren for Kristinspelet, Eirik Fauske, lover en ny og spennende forestilling. Vi har tatt en prat med ham, produsent Maja Bekken og Eva Amalie Valseth, som er ny prosjektleder. Den nye forestillingen settes opp på Jørundgard i Sel kommune sommeren 2024.

Skuespillere og aktører på tunet på Jørundgård. Foto.
Foto: Yury Rogachev

Bred erfaring med teater

Eirik Fauske har bred erfaring med teater. Bakgrunnen hans er først og fremst som dramatiker og regissør, men han har også skuespillerutdanning. Han begynte i teaterlag som ungdom, men ble etter hvert mer interessert i skriving.

– Som voksen ble skrivingen viktig, og etter hvert regi. Jeg har skrevet for større teater og for produksjoner som jeg iscenesetter selv. Og et par av mine teatertekster for barn har blitt spilt en del i Tyskland.

Han har også erfaring fra spel.

– Jeg spilte gardsgutten Vigleik i Sildalsspelet i 2006 og 2008.

Han husker godt stemningen.

– Spillet var satt opp i et steinamfi, og vi spilte i 30 varmegrader. Det var en utrolig fin jobb de to somrene, med en super flokk med lokale og innleide.

Eirik Fauske instruerer sangkoret "Salig Blanding" som medverka i ei teaterframsyning i Lofoten, i 2019. Foto.
Eirik Fauske instruerer sangkoret «Salig Blanding» som medvirket i en teaterframsyning i Lofoten, i 2019. Foto: privat.

Men forholdet hans til Sigrid Undset og Kristin Lavransdatter er relativt nytt.

– Jeg leste bøkene først nå i år, og det var en sterk opplevelse. En liten del av meg tror nå at disse personene levde her oppe, en gang, på ekte. Det som traff meg mest var vel hvor moderne og relaterbare disse karakterene er nå i dag.

Ny og spennende forestilling

Selv om Fauske ikke kan svare konkret på hvordan Kristinspelet blir før premieren, lover han en ny og spennende forestilling.

– Du kan forvente deg Sel teaterlag i storform. Gode skuespillere. Sommervær. Historien om Kristin Lavransdatter, som har løftet seg ut fra papir og lever på spelområdet. Ikke alt kan bli med, men en del. Ny musikk. Romantikk og tøy, bitterhet og skikkelig alvor. Jeg gleder meg i hvert fall!

Eva Amalie Valseth som frivillig. under Kristinspelet. Foto.
Eva Amalie Valseth som frivillig. Foto: Eirik Stordal.

Eva Amalie Valseth er ny prosjektleder for Kristinspelet. Hun er enig med regissøren.

– Publikum kan forvente seg et spel med dyktige skuespillere, både profesjonelle og amatører, nytt spennende manus fylt med kjærlighet, og kanskje en annen vri på forestillingen enn det som har vært før. Vi vil styrke rammen rundt spelet og gi en god totalopplevelse. 

Hun er utdannet lærer og jobber på barneskolen i Vågå. Hennes erfaring med teater er først og fremst gjennom frivillig arbeid.

– Men jeg har to døtre som begge har deltatt på teater i Kulturskolen. Nå er det kun den yngste som er med der, i tillegg til Kristinspelet. Jeg har vært med bak scenen som frivillig på Kristinspelet i 3-4 år. 

Blir ikke lei Sigrid Undsets fantastiske verk

Maja Bekken fortsetter som produsent. Hun er utdannet skuespiller og jobber både med å spille teater og å produsere forestillinger. Hun gleder seg til Kristinspelet 2024.

– Jeg har vært så heldig å få produsere Kristinspelet for Sel teaterlag de siste 4 årene. Vi gleder oss til å kunne presentere Eirik Fauske som ny regissør for spelet i 2024! Vi er så spent på å se hva Eirik vil gjøre med forestillingen og mange nye ideer har vokst frem etter at Eirik kom på besøk til oss på Jørundgard for å se på spelplassen. 

Maja Bekken på Kristinspelet.
Produsent Maja Bekken. Foto: Eirik Stordal.

Hun har lang erfaring med Kristinspelet, også før hun ble produsent.

– Jeg har selv vært med som statist på Kristinspelet, først som danser og etter hvert som nonne på Nonnesæter. Dette ble min inngang til den profesjonelle teaterscenen. Siden har jeg vært på Jørundgard mange somre og ble veldig glad i spel. Det å få jobbe ute og sammen alle mulige slags folk var en fantastisk opplevelse – og sikkert mye av grunnen til at jeg fremdeles har lyst til å jobbe med dette fantastiske spelet sommer etter sommer. 

Hun har et nært forhold til Kristin Lavransdatter

– Sigrid Undsets fantastiske verk blir man heller ikke lei av og det er alltid berikende å se og få være en del av å se nye tolkninger av verket bli til. Tusen takk til alle som har bidratt og bidrar til Kristin Lavransdatter på Jørundgard.

Du kan kjøpe billetter til forestillingene av Kristinspelet på nettsiden til Otta kulturhus.


Pin It on Pinterest