×

Vandringer

Bli med oss på en Kristin- eller Sigrid-vandring! I år blir det ulike vandringer i hele speluka.

Foto: Erik Berg-Johansen

På tur møter du opp på oppgitt møtested for dagen. Du følger en kjentmann eller -kvinne til ulike steder rundt Sel og Høvringen. Turene går i Kristin Lavransdatter og Sigrid Undsets egne fotspor. Du kan oppleve Laurgård, der Sigrid satt og skrev, eller ta en ridetur ned lia der Kristin skal ha gått til og fra seters. 

Guidene

Forfatterne Kristin Brandtsegg Johansen og Sigrun Slapgard har begge skrevet biografier om Sigrid Undset og vil ta deg med ut på vandring. 

Leder for Pilegrimssenter Dovrefjell Hans – Jacob Dahl og leder for Pilegrimskontoret Dale- Gudbrand Per Gunnar Hagelien tar deg med ut på tur langs Pilegrimsleden. Stoppesteder langs leden ved historiske steder fra Kristin-romanene. Her møter du stedene og gardsnavnene som Sigrid Undset skriver om i sine bøker om Kristin Lavransdatter. En vandring i fiksjon og virkelighet. 

Pilegrimsleden

Pilegrimsleden er en historisk vandrerute som ble brukt av pilegrimer og andre reisende på veien mot Nidaros frem til reformasjonen.  Etter reformasjonen ble Pilegrimsledene mer eller mindre borte og pilegrimsvandring forbudt. På 1600 tallet kom det kongevei og nå i senere tid er pilegrimsvandringen revitalisert.

I bøkene gikk Kristin Lavransdatter selv Pilegrimsleden nordover til Trondheim. Hvert år går tusenvis av pilegrimsvandrere fra inn og utland leden mellom Oslo og Trondheim. På Jørundgard overnatter de på høyloftet for en billig penge. Bli med å vandre i fotsporene til Kristin Lavransdatter og flere tusen andre pilegrimer. Om du skulle ønske å tilbringe natten på Jørundgard er det full mulighet til det.

Til sæters

Vi tar deg med på vandring fra sætra og ned lia til Jørundgard. Du følger den gamle leden som ble brukt da Jørundgardsfolket gikk til sæters. 

Eller bli med på vandring ned fra Putten sæter til Formo; gården til Simon Darre og Dyfrinsfolket. Her avsluttes turen inne på selveste finstua på Formo med et bedre måltid. Deretter hentes dere og kjøres til forestilling på Jørundgard. Se muligheter for overnatting på Putten Sæter her. Hos Putten kan du bestille henting etter forestilling og suppe til kvelds.

Bli med DNT på tur

Den Norske Turistforening arrangerer flere turer i forbindelse med spelet. Med DNT kan du oppleve fjellheimen der Sigrid Undset fant sin inspirasjon til bøkene om Kristin. Du kommer inn i selveste Rondane med mulighet for overnatting på en av DNT sine hytter, som Rondvassbu. Eller perler som Peer Gynt-hytta (det er ikke bare historien om Kristin Lavransdatter som har sitt utspring fra fjellene rundt Høvringen og Rondane). På Peer Gynt-hytta kan du overnatte og på veien inn finner du Smuksjøsæter Fjellstue. På Smuksjøsæter kan du også få spelmeny og kjøring til og fra spelet.

Samarbeidspartnere

Turene arrangeres i samarbeid med Sigrid Undset-selskapet og Nord- Gudbrandsdal Pilegrimskontor og Den Norske Turistforening. Bestill vandring via mette.josten@sel.kommune.no.

Vandringene

28. juni: Vi går Pilegrimsleden langs Gudbrandsdalslågen fra Sel kirke til Jørundgard middelaldersenter og får høre litt om Kristin Lavransdatter. Langs Pilegrimsleden møter vi flere steder som Sigrid Undset skriver om i trilogien om Kristin Lavransdatter. Her treffer vi på gardsnavn og steder som er med i Kransen, Husfrue og Korset.

·    Oppmøte Sel kirke 28 juni, kl. 10:00

·    Påmelding innen kl. 12:00, 26 juni.

·    Vanskelighetsgrad: enkel

·    Passer for alle

·    Varighet ca 4 timer

·    Transport tilbake til Sel kirke.

Pin It on Pinterest